Wyndham Lewis. Ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης της νεωτερικής τέχνης στο Λονδίνο.




«Ο καλλιτέχνης είναι ταγμένος στο να γράφει μια λεπτομερή ιστορία του μέλλοντος γιατί είναι το μοναδικό άτομο που έχει συναίσθηση την φύση του παρόντος[1]. »


 Ο Lewis είχε άποψη επί παντός επιστητού, και προκαλούσε καταστάσεις σε οτιδήποτε συμμετείχε. Είχε ενεργή συμμετοχή σε πολιτικά θέματα και αντιμετώπισε την πολίτικη ως ένα όργανο άσκησης εξουσίας είτε ατομικά είτε μέσα από το κράτος για να χαλιναγωγήσει[3]τον λαό. Άσκησε σκληρή κριτική στον συντηρητικό ακαδημαϊσμό της βικτωριανής εποχής και στη αριστοκρατία του Λονδίνου, που κατά την γνώμη του, εμπόδιζε την ουσιαστική ανάπτυξη της νεωτερικής τέχνης. Με τα λόγια αυτά του Lewis θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια να γνωρίσουμε το συγγραφικό του έργο. Αναφέρθηκε πως ο Lewis υπήρξε πολυγραφότατος, η ποικιλία των έργων του συνάδει με την πολυσχιδή προσωπικότητα του.[2] Εξετάζοντας το συγγραφικό έργο του Lewis διαπιστώνουμε πως τα ενδιαφέροντα του κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μπορούμε να διαβάσουμε από σατυρικά έργα, κριτικές για την τέχνη και την λογοτεχνία, ποιήματα μέχρι και κείμενα υπέρ του Hitler. Η ποικιλία αυτή προκύπτει και από την έντονη προσωπικότητα του.
Πολλά από τα κείμενα του περιέχουν καυστικά σχόλια για καλλιτέχνες, συγγραφείς και πολιτικούς και όπως είναι εύλογο, αντιμετώπισε πολλές αντιπάθειες. Υπήρξε ένας ιδιαίτερα δηκτικός, καυστικός, μεγαλομανής αλλά ταλαντούχος καλλιτέχνης και συγγραφέας, στοιχεία που συναντάμε και στα έργα του.




[1] http://www.azquotes.com/author/22121-Wyndham_Lewis (προσπελάστηκε 20/06/2016)
[2] Έκτος από την ζωγραφική και την συγγραφή βιβλίων, ενδιαφέρεται για την ποίηση, την πολιτική, το θέατρο, τις εκδόσεις κ.α. · Michel Walter, Wyndham Lewis on art :collected writings, Thames & Hudson, Λονδίνο 1969, σ. 11 – 13.
[3]Λόγω της επιθετικής του παρουσίας ο W.H.Auden(άγγλος δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας), τον είχε αποκαλέσει «το γέρικο ηφαίστειο της Ακροδεξιάς» · Turner J., Dictionary…, ό.π., v.19, σ. 288.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου